Tinggalkan jejak di Shoutbox yea.. Thanks(^-^)

" Let me solve your question about 0.5% of myself"

My photo
Malaysia
"Well, I'm extremely known as Nisya Ismail born on 7th June 1994 live for twenty years old who always won't care what is on your mind and hate to know something that is out of my business. Just a simple girl who loves to sing as it is half of my life. I'm a very sensitive but an EGOis girl as I'm the youngest daughter and also children in my beloved family. I was one of God's creations born to be a fashion lover also adored with all my pretty cute things and surprising, by seeing their pictures' spontaneously will make me crazy screaming on that time. Only ALLAH knows me better, definitely you have no right to judge for who I am or what should I do. I care much about the things I love, it could be anyone or anything: as the illation; it's everything. Be grateful with what ALLAH had grace to you in this transient world and yes, it is lasting for a short time only. I have a strong dislike for a person such as fakers, cheaters, etc. 'Fakers' are trying their hardest to be someone else and I know some of them is the one of you here, especially fakers who always steal the others' style. Hey darling, can you please use your brain and find for your own idea or identity, wannabe's."

carrot cake buatan nisya untuk mak ;)


First and foremost, nisya nak ucapkan Selamat Hari Ibu untuk semua ibu - ibu dan bakal ibu yang melawati blog nisya yang serba kekurangan ini. Semoga anda sentiasa panjang umur dan sihat waalfiat hendaknya. ^_^ 

Nisya pun nak ucapkan Selamat Hari Ibu juga buat mak nisya yang tersayang, Normah Abdul Wahab yang mungkin juga sedang membaca ini. 
"Nicha's love for you will never die mom. Thanks for everything that you've gave to me. You're the FIRST person that Nicha love in this entire world. Thanks ALLAH for all of His gift. Just let Nicha says for almost thousand or trillion times, that NICHA DO LOVE YOU SO MUCH!" =')

the ONE and ONLY pearl of my heart ;)

huhu, jiwang pulak nisya ni. ;p orait, sambung balik pada tajuk entry nisya tadi. *fokus fokus*. Kek Lobak Merah untuk my mom yang tersayang ;) Hanya perkongsian ilmu sahaja dari nisya. Mana la tahu kann kot - kot ada yang nak mencuba selepas ini. Yang pastinya resipi ini sangat SEDAP dan BERKHASIAT tau! Tambah - tambah lagi kalau makan masa panas, lagila sedap. Tak percaya, CUBA sendiri. ^___^

Bahan - Bahan yang diperlukan :
- 785 gram telur / lebih senang 8 biji
- 400 gram gula kastor (dalam 2 gelas cawan tea)
- 600 gram tepung gandum / secukup rasa
- setengah sudu tea sodium bikarbonat / serbuk penaik
- 1800 gram lobak merah (perlu diparut kasar sdn bhd supaya berkat air tangan. huihui ;p)
- 500 gram walnut (nak letak pun boleh, taknak letak macam nisya buat pun boleh)
- 480 ml minyak jagung / *nisya letak marjerin je dalam 7 sudu besar*
yang pasti, perlulah ada mangkuk pembuat kek dan mesin pemukul. ;p
p/s : Sory, nisya tak suka letak semua bahan - bahan tu dalam mangkuk macam rancangan masak - memasak dalam tv tu. Sebab nanti nak basuh, senang sikit. Takdelah penuh satu sinki kann. ;p
Cara - Cara :

- (Bagi sape - sape yang nak guna marjerin/butter/planta) tu silalah cairkan dahulu dalam mangkuk yang berada di atas periuk / kuali yang ada air. Barulah tak hangus. ala - ala nak cairkan coklat masakan tu. Biar sampai jadi macam ni :


 - (Bagi yang memilih untuk gunakan minyak jagung pulak, tak perlu lalui step yang di atas yer).
- Kemudian pukul telur dan gula sampai betul - betul jadi kembang. *fakta : lagi kembang lagi bagus*.
- Masukkan tepung gandum, soda bikarbonat / serbuk penaik yang telah diayak terlebih dahulu.
- Apabila sudah sebati, masukkan lobak, walnut dan minyak jagung / marjerin yang telah dicairkan tadi. Pukul pukul pukul sampai jadi macam ni : 
- dah siap, masukkanlah adunan tu ke dalam bekas memasak kek dan bakarlah dalam microwave pada suhu 180 darjah celcius selama 45 minit. ;)
*kcing kcingg! jadilah macam ni akhirnyaaa~*
 
 ~my DONUT gergasi perisa kek lobak. hihi. ;p~
Bagi korang yang nak tutup rekahan - rekahan kek tu (akibat serbuk penaik), korang bolehlah cover dorang dengan icing. Bahan - bahannya sangat simple : butter, telur dan gula sahaja ;) *Tapi nisya tak letak pun, sebab kek ni khas untuk mak nisya pada Hari Ibu, icing sangat muak dan tinggi kolesterol. So, tak baik untuk kesihatan mak. ^___^

Oklah buat pembaca - pembaca sekalian, setakat ini sahaja dulu entry nisya buat malam ini. Harap entry ini dapat membantu korang yang ingin mencuba membuat kek. I'm so sleepy. Esok nak bangun awal, masak spagetti pulak untuk mak. Esok nisya buat entry pasal spagetti pulak orait. K, bye(,") Selamat Malam~
Guarantee kek ini simple dan SEDAP! ;)


dah baca, silalah tick tahap kepuasan anda dan komen. terima kasih ;)

0 luahan hati si KACAK dan JELITA ^-^:

tinggalkan alamat di sini untuk sesi lawatan "Schewlala" :)

Copyright Protected© All Rights Reserved by Cik Nisya's Official Blog