Selamat pagi semua! (sambil buat gaya macam bebudak kelas upin ipin :P)
Alright, the second tips is about tomatoes.. Tak perlu banyak-banyak, satu pun dah cukup. Satu tomato berapa sen lah sangat dibandingkan dengan barang kosmetik kat kedai tu kan. Hee~ ini sekadar perkongsian, tak bermakna Nisya nak suruh korang stop teruskan pemakaian alatan-alatan kecantikan yang korang sedang guna tu. Teruskan pemakaian, sambil-sambil tu amalkanlah petua ini. Insya-Allah kulit akan jadi lebih sihat. ;)
Bahan-bahan:
-Tomato sebijik
-Pisau kecil
-Papan pemotong
-Gula halus (tak halus sangat pun takpe, tp kalau gula kasar, merah-merah jadi muka tu nanti)
-Air sejuk untuk bilas muka/Air basuhan beras
-Air sejuk untuk bilas muka/Air basuhan beras
Okay, sekarang kita akan buat skrub tomato. Kebaikannya (haa catat ye semua), tomato ni mengandungi unsur Lycopene, yang bertindak sebagai agen anti-oksidan.
Apa itu anti-oksidan?
Anti-oksidan adalah kelompok vitamin, mineral, enzim dan rempah-rempah yang banyak membantu dalam melindungi tubuh daripada radikal bebas/oksidan.
Apa itu radikal bebas/oksidan?
Radikal bebas ataupun dikenali sebagai oksidan adalah molekul-molekul yang sangat reaktif di dalam tubuh yang dapat merosakkan molekul penting di dalam sel, termasuklah DNA. Jika di kulit, oksidan adalah salah satu penyebab utama kepada penuaan(kulit berkedut) dan kanser. (take note!)
So, terserah kepada korang samaada nak amalkan petua skrub tomato ni dalam dua kali seminggu ataupun teruskan penggunaan bahan kosmetik yang mempunyai anti-oksidan. Dua-dua ada kebaikannya insya-Allah.
Now, cara buat skrub tomato. First, Amek pisau and papan pemotong tu, letak tomato, lepas tu belah permukaan atas tomato tu, yang mempunyai daun, kebiasaannya kita buang, but no no no, jangan buang! Bahagian itulah yang akan dijadikan skrub nanti. Lepas tu celup dengan gula, gula tu pastikan dah diletak dalam piring dulu ye, jangan gula yang banyak-banyak simpan untuk buat air korang celup je dalam tu, lain rasa air korang nanti. Hihi :P
Lepas tu, sapu je la kat muka. Tonyoh-tonyoh sikit biar daki-daki tersumbat kat muka tu boleh keluar. Tapiiii, pastikan sebelum korang tonyoh tu muka korang dah dicuci terlebih dahulu ye. Lepas tu lap biar kering, then baru tonyoh tomato tu. Tonyoh tu jangan kuat sangat, Nisya guna istilah tonyoh sebab nak suruh korang tekan-tekan sikit, tapi sometimes ada orang tersilap faham, tonyoh tu macam tonyoh kat kepala orang tu (eisyh, jangan buat kat adik camtu, kesian dia).
Tinggalkan 2 3 minit, then bilas muka korang dengan air sejuk ataupun air basuhan beras. Kalau nak kecilkan lagi pori-pori wajah, amek satu ais saiz biasa (yang bulat ataupun petak tu) lepastu usap kat seluruh kawasan muka sampai ais tu fully cair. Mata jangan dilupa, gerenti lepastu muka korang akan rasa lagi segar dan berseri^_^.
Tinggalkan 2 3 minit, then bilas muka korang dengan air sejuk ataupun air basuhan beras. Kalau nak kecilkan lagi pori-pori wajah, amek satu ais saiz biasa (yang bulat ataupun petak tu) lepastu usap kat seluruh kawasan muka sampai ais tu fully cair. Mata jangan dilupa, gerenti lepastu muka korang akan rasa lagi segar dan berseri^_^.
Tak faham lagi? Alamak, nisya tak sediakan gambar la pulak ye. Hee~ sorry. Boleh tengok ni (tapi sebelum tu, pausekan dulu ♪♥Lagu Jiwang Belog♥♪ nisya ni ye, ade kat tepi-tepi nih):-
Itu Michelle Phan from youtube. Dengan lihat video atas tu korang akan lebih faham. Beliau jugak banyak amalkan homemade kosmetik, so kalau korang berminat, bolehla tengok video-video beliau yang lain. But terus keep in touch with my blog ok. :D
Selain itu, bahagian tomato yang lain boleh dibelah dan diletakkan atas mata selama 15-20 minit atau selama mana korang nak. Hasilnya, mata akan lebih segar dan berseri! Kelas gitewww~
Selain itu, bahagian tomato yang lain boleh dibelah dan diletakkan atas mata selama 15-20 minit atau selama mana korang nak. Hasilnya, mata akan lebih segar dan berseri! Kelas gitewww~
Next entry is about egg! Nak tahu apa? Teruskanlah melawati blog nisya. Thanks you'olls ;)
0 luahan hati si KACAK dan JELITA ^-^:
Post a Comment